Svijet
19

Švicarci protiv ograničavanja broja imigranata i kupovine zlata

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Švicarci su danas na referendumu ubjedljivom većinom odbacili prijedloge da se ograniči broj imigranata i azilanata na maksimalno 0,2 posto ukupne populacije, pokazali su prijevremeni rezultati referenduma.

Više od 74 posto glasača zaokružilo je "ne" na pitanje da li treba ograničiti broj azilanata i imigranata u zemlji u kojoj su četvrtina stanovnika stranci.

Predlagači inicijative smatrali su da treba ograničiti njihov broj jer bi sto smanjilo pritisak na resurse zemlje, dok su protivnici naglašavali da bi se to negativno odrazilo na ekonomiju zemlje, piše BBC.

Da je ova inicijativa prošla, Švicarska bi broj imigranata sa 80.000 morala smanjiti na 16.000 godišnje.

Do sada su kao glavni razlozi za pooštravanje imigrantske politike navođeni očuvanje kulture i zapošljavanje, a sada je prvi put zahtjev za smanjenje broja imigranata pravdan i njihovim utjecajem na životno okruženje.

Takozvana Ecopop inicijativa smatrala je da trenutni priliv stranaca opterećuje državu i smanjuje njene idilične predjele i zelenilo.

Na referendumu su glasači odbacili i prijedlog da se Centralna banka Švicarske obaveže da kupi ogromne količine zlata.

Inicijativa "Spasimo naše švicarsko zlato" nije dobila podršku u većini švicarskih kantona. Inicijativa je potekla zbog strahovanja da je Centralna banka Švicarske u prošlosti prodala previše svog zlata.