George W. Bush
0

Svi se slažu da odgovor na krizu bude svjetski

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki predsjednik George W. Bush okružen ministrima financija iz grupe G-7 izjavio je u subotu u Washingtonu da se svi slažu kako je potrebno da "cijeli svijet ozbiljno odgovori" na krizu.

"Svako od nas priznaje da se radi o velikoj svjetskoj krizi i da ona, prema tome, zahtijeva ozbiljan odgovor cijelog svijeta", izjavio je Bush u vrtu Bijele kuće, nakon što je održao sjednicu s članovima grupe G-7, s predsjednikom Svjetske banke i generalnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda.

Skupu su prisustvovali američka državna tajnica Condoleezza Rice, tajnik u trezoru Henry Paulson i savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley.

"SAD treba da odigra posebnu ulogu" kako bi se pronašlo rješenje, kazao je predsjednik. "Naša vlada će upotrijebiti sva sredstva koja su joj na raspolaganju kako bi razriješila krizu", dodao je on.

Predsjednik se obavezao da neće ponoviti greške počinjene u vrijeme krize 1929. godine koja je također počela u SAD-u, a zatim se proširila po cijelom svijetu.

"Bilo je kriza u prošlosti kada su moćne nacije pokrenule svoju energiju jedne protiv drugih ili su pokušale da se izoliraju od svijeta", podsjetio je predsjednik, prenio je AFP.

"Ovaj put su stvari drugačije: lideri okupljeni u Washingtonu ovog vikenda rade na dostizanju istih ciljeva", naglasio je on.

"U istom smo brodu i iz njega ćemo izaći zajedno", kazao je Bush.