Noćne more aviokompanija
0

Svi prekookeanski letovi zbog pepela mijenjaju rute

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Meteorolozi su upozorili da se pepeo sa islandskog vulkana Eyjafjallajokula u subotu nastavio širiti duž južnog dijela Grenlanda prema sjeverozapadu Španije.

Mnogi letovi između Evrope i Sjeverne Amerike su odgođeni upravo iz ovog razloga, saopštila je Evropska agencija za kontrolu letova.

Letovi su prebačeni na sjever Grenlanda ili jug Španije kako bi se izbjegao ogromni oblak pepela. To produžava vrijeme letova u svim smjerovima, javlja AP.

"U osnovi će u subotu svi letovi preko Atlantika morati promijeniti rute", kazala je glasnogovornica Eurocontrola Kyla Evans.

Oko 600 avioprevoznika svakog dana putuje preko okeana. Oko 40 posto njih bit će preusmjereno prema jugu, a ostali prema sjeveru.

Oblak pepela prisilio je u subotu na zatvaranje regionalne aerodrome na sjeveru Španije, a u toku dana isto bi moglo zadesiti i jug Francuske, zbog vjetra. Očekuje se da glavni aerodromi u Madridu i Barceloni ostanu otvoreni.

Islandski vulkan ne namjerava prestati s erupcijama, a to se dešava od 13. aprila. Posljednji put aktivirao se 1821. do 1823. godine.

Kako se pepeo diže na visinu od preko 10.000 metara, to blokira uobičajene avionske rute, tako će transatlantski let od New Yorka do Pariza trajati sat duže, jer će avion morati letjeti iznad Pirinejskog poluostrva.