Svijet
0

Svi poslanici SDA protiv prijedloga Kolegija Zastupničkog doma

FENA
Svi poslanici Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini BiH smatraju da prijedlog Kolegija Zastupničkog doma o Poslovniku ovog doma bitno "pojeftinjuje" prijedlog visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, izjavio je danas generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Zukić kaže da Lajčakov prijedlog ne mijenja suštinu entitetskog glasanja, ali ipak tjera izabrane zvaničnike da budu prisutni da rade.

  • Evidentno je da dokument koji je ponudio Kolegij Predstavničnog doma u mnogo čemu derogira prijedlog visokog predstavnika o "smanjenju končnica i barijera" u odlučivanju u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra on.

U SDA smatraju da treba podržavati bolja a ne lošija rješenja i u tom smislu ova stranka neće podržati tekst koji je ponudio Kolegij Predstavničkog doma, kazao je Zukić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA bit će i tačka aktualno-politička situacija u zemlji, na kojoj će članovi ovog stranačkog organa biti informirani o svim detaljima jučerašnjih razgovora šestorice lidera stranaka koje čine parlamentarnu većinu, kao i o svemu što se događalo između dvije sjednice.

Stranački lideri su jučer, između ostalog, dogovorili da se u utorak sastanu kolegiji oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi riješili pitanje poslovnika o radu domova, čime bi se otvorio proces imenovanja Vijeća ministara BiH.