Ajatolah Khamenei
0

'Svi muslimani svijeta trebaju braniti Palestinu'

Sarajevo-x.com
Iranski islamski vođa, ajatolah Ali Khamenei pozvao je sve muslimane svijeta da ustanu u odbranu Palestine, prenijeli su tamošnji mediji, a počela je i regrutacija Iranaca za borbu protiv Izraela.

'Cijeli islamski svijet je dužan da ustane u odbranu Palestine, da zaštiti nemoćnu djecu i žene u pojasu Gaze na bilo koji način. Žrtvovanje za ovakav cilj je plemenito', izjavio je Khamenei.

Khamenei je također krtizirao neke islamske zemlje koje po principu 'šutnja je odobravanje' ustvari ignoriraju izraelske napade na 'svoj narod'.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad isto tako je izjavio da će Iran dati punu podršku Palestincima.

'Izraelci se pokušavaju osvetiti Palestincima, ali uz Božju pomoć, pobijediće pravda', rekao je iranski predsjednik.

Iran će, također, ove sedmice izručiti više od 1000 tona brašna, šećera, riže i lijekova Palestincima u području zračnih udara.

Nekoliko stotina ljudi je poginulo, a oko 1500 njih je ranjeno u izraelskim zračnim napadima na pojas Gaze.

Poznata iranska konzervativna politička grupa regrutira dobrovoljce za borbu protiv Izraela, reagirajući tako na zračne udare po pojasu Gaze kojim vlada Hamas.

Grupa Društvo borbenih imama objavila je na svojoj internetskoj stranici da traži dobrovoljce navodeći da se oni mogu boriti protiv Izraela na tri polja: vojnom, finansijskom i propagandnom, prenosi AP.

Grupa je objavila u ponedjeljak kako je odlučila da skuplja dobrovoljce nakon što je iranski vrhovni vođa objavio dekret u nedjelju u kojem navodi da će svako ko bude ubijen dok brani Palestince u Gazi biti smatran mučenikom.

Društvo borbenih imama ima značajan politički i ekonomski uticaj u Iranu, koji podržava Hamas. Grupa tvrdi da će regrutacija dobrovoljaca trajati sedmicu dana.