Svijet
0

Svi aktivisti sa broda Arctic Sunrise optuženi za piratstvo

Klix.ba
Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Svih 30 aktivista Greenpeacea, umiješanih u proteste na arktičkoj naftnoj platformi ruskog giganta Gazproma, optuženi su za piratstvo, što može rezultirati i kaznom od 15 godina zatvora. Greenpeace ovu odluku naziva apsurdnom, a Gazprom insistira da su protesti mogli imati tragične posljedice.

Među optuženima su i dva slobodna novinara iz Velike Britanije i Rusije, koji su snimali sa Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise.

Istražni komitet saopćio je kako svi članovi posade poriču krivicu i trenutno odbijaju da svjedoče.

"Naši aktivisti su optuženi za zločin koji se nije desio, optuženi su za izmišljeni prekršaj", izjavio je Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea.

Ruske vlasti optužile su aktiviste za pokušaj preuzimanja naftne platforme, iako Greenpeace tvrdi da su protesti samo kampanja protiv rizika koje eksploatacija nafte na Arktiku predstavlja po okoliš. Insistiraju da bi prolijevanje nafte nanijelo teške štete okolišu, a da bi dalja eksploatacija fosilnih goriva izazvala klimatske promjene.

Gazprom, vlasnik platforme Prirazlomnaya, tvrdi da platforma do sada nije imala negativnog utjecaja na okoliš, što je potvrđeno zvaničnim dokumentima.

"Teško je išta reći. Vjerovatno je najprikladnija riječ 'apsurdno'. Mi smo zapanjeni", izjavio je Ivan Blokov, direktor Greenpeaceovog programa u Rusiji.

Ruska veteranka u borbi za ljudska prava i čelnica Helsinške grupe u Moskvi, Lyudmila Alekseeva, tvrdi da je razočarana optužbama, a potez naziva srednjovjekovnim. Upozorila je da suđenje aktivistima može izazvati globalne proteste, poput slučaja Pussy Riot i zakona o gay propagandi.

Prema Gazpromu, aktivisti nisu obavijestili nadležne na platformi da planiraju organizovati proteste.

Greenpeace će uložiti žalbu na sudsku odluku, a predstavnici iz svih zemalja iz kojih potječu članovi posade će se umiješati u slučaj.