Svijet
0

Sveti Otac "blizu svog odlaska"

NINA
Papa Ivan Pavao II. preživio je noć, ali su vatikanski dužnosnici tokom noći javili da je "veoma blizu svog odlaska".

Tokom noći objavljene su kontradiktorne vijesti, najprije je rečeno da je Papa doživio kliničku smrt, nakon čega je službeni Vatikan opovrgnuo tu vijest pozivajući novinare da ne vjeruju svim glasinama svim glasinama koje čuju.

Prema posljednjim službenim vijestima iz Vatikana, Svetom Ocu stanje se ubrzano pogoršava. Papa teško diše, krvni pritisak mu je veoma nizak, dok mu je u krvi velika količina toksina, što je posljedica trovanja izazvanog otkazivanjem bubrega.

Katolici u cijelom svijetu ne prestaju se okupljati u molitvama za Svetog Oca, ali su, kako javljaju mnogi mediji, iz molitva za ozdravljenje prešle u molitve za Papino što lakše preminuće. Ljudi okupljeni na Trgu sv. Petra tokom noći su polako počeli odlaziti s trga kako nije bilo novih vijesti o stanju Svetog Oca.

Tijekom sinoćnje molitve rožarija za Papu, vatikanski vikar msgr. Angelo Comastri izjavio je da će "Krist uskoro otvoriti vrata Svetom Ocu".

Rimski vikar kardinal Camillo Ruini izjavio je sinoć tokom mise za Papino zdravlje da se on u potpunosti predao u Božje ruke. "Papa se prepustio Kristu, s kojim je oduvijek živio, radio, patio i radovao se".