Finansijske poteškoće
0

Sveta Stolica pozvala vjernike da budu "široke ruke"

FENA
Sveta Stolica uputila je u petak poziv vjernicima da pokažu svoju velikodušnost, ističući da je u "stalnim finansijskim teškoćama", saopćio je Vatikan.

Kardinali zaduženi za nadzor finansija Svete Stolice i države Vatikana izrazili su nadu u "stanovito poboljšanje", usprkos "općim i stalnim teškoćama" u 2010., ističe Sveta Stolica u saopćenju.

Kardinali koji su se u srijedu i u četvrtak sastali pod predsjedanjem državnog tajnika Tarcisia Bertonea istaknuli su "pastoralnu potrebu da privuku veću pažnju vjernika prema crkvenim ustrojima koji pružaju opće usluge".

Godine 2008. Sveta Stolica (djelatnosti Pape i kongregacija) uspjela je zadržati deficit na 900 hiljada eura, a u prethodnoj je on iznosio devet miliona eura.

No, vatikanska država (kurija i dikasteriji, muzeji, vatikanska glasila i drugo) koju je zahvatila svjetska gospodarska kriza, završila je 2008. s dugom od 15 miliona eura.

Novčani prilozi vjernika Papi (takozvani novčić svetoga Petra) u 2008. dosegnuli su 75,78 miliona dolara, što je u laganom padu u odnosu na 2007. godinu.

Najveću novčanu pomoć izdvojili su američki katolici, a zatim talijanski i njemački, a s obzirom na broj katolika, sustižu ih Južna Koreja i Japan.

Finansijski podaci za 2009. bit će objavljeni na ljeto, prenijela je Hina.