Svijet
0

Sveštenik Sentamu: Nemojte legalizovati istopolne brakove

SRNA
John Sentamu (Foto: AFP)
John Sentamu (Foto: AFP)
Brak mora ostati zajednica između muškarca i žene, kaže nadbiskup od Yorka, uz ocjenu da će britanski premijer David Cameron biti kao "diktator" ako dozvoli brak homoseksualnim parovima.

U intervjuu za Daily Telegraph John Sentamu, drugo po rangu svešteno lice u Anglikanskoj crkvi, rekao je da ministri ne smiju da odbace Bibliju i tradiciju dopuštanjem brakova istog pola.

Vlada će o ovome početi konsulatacije u martu, a premijer je nagovijestio da želi da bude odlučujući dio njegovog mandata.

Međutim, nadbiskup tvrdi da nije uloga države da redefiniše brak prijeteći novim sukobom između Crkve i države samo nekoliko dana nakon što su biskupi u Domu lordova poveli uspješnu pobunu zbog planova smanjenja beneficija.

"Brak je odnos muškarca i žene. Mislim da nije na državi da redefiniše brak, to je već rečeno u tradiciji i istoriji i ne možete to promijeniti preko noći, bez obzira koliko ste moćni", rekao je Sentamu.

On je dodao da su diktatori to radili u različitim kontekstima i ne treba redefinisati veoma jasne socijalne strukture, koje su takve stotinama godinama zato što država misli da preko noći može to sve da promijeni.

"To je kao kada bi neko rekao da Crkva, čiji je zadatak da poštuje i slijedi Boga, bude ruka oružanih snaga. Potpuno mijenjaju tradiciju", rekao je on.
Vjerovalo se da će Anglikanska crkva prihvatiti istopolne brakove zbog straha od odbacivanja. 

Sentamu kaže da su biskupi u Domu lordova nisu pokušali da spriječe laburiste da uvedu takozvane građanske veze 2004. što daje veća zakonska prava homoseksualnim parovima.

Crkva toleriše sveštenike koji su u građanskim vezama, ali od njih očekuje celibat.

Sentamu je rekao da se protivi građanskim brakovima homoseksualaca rekavši da će se Vlada što se toga tiče suočiti sa pobunom.

"Pobunu neće podići samo biskupi već će se ona pojaviti među svim poslanicima i u Donjem domu", rekao je on dodajući da se ne može ta građanska veza ljudi istog pola zvati brak.