Svijet
22

Sveštenik iz BiH u centru skandala: Otkriven u Australiji, želi nazad u našu zemlju

Klix.ba
Mate Križanac
Mate Križanac
Katolička crkva je izbacila iz službe sveštenika u Melburnu nakon optužbi za seksualno zlostavljanje. Kako navode australski mediji riječ je svešteniku Mati Križancu koji je služio u tamošnjoj hrvatskoj crkvi, a porijeklom je iz BiH.

Prema pisanju tamošnjih medija žrtva je navodno dobila finansijsko obeštećenje za zlostavljanje i odbila da pomogne policiji u istrazi, a sve skupa je dovelo do novih optužbi ja je crkva platila mito. Ova istraga je pokazala navodno da su se zlostavljanja ili samo jedno seksualno zlostavljanje dogodili sredinom osamdesetih godina.

Nadbiskup Melburna Denis Hart je rekao Križanacu u junu da će mu biti trajno oduzete sve klerikalne dužnosti, a vjeruje se da su o tome informisani i vijernici na misi u nedjelju.

Istraga u ovom slučaju traje već duže vrijeme, a sveštenik je prema navodima medija poslan na "administrativni odmor" od juna prošle godine.

Blizak prijatelj sceštenika Križanca, Anton Vučić, kazao je tamošnjim medijima da je Križanac rodom iz Bosne i Hercegovine te da je on ustvari žrtva crkvene hijerarhije, koja se čisti pred "Kraljevsku komisiju", komisiju koja će se baviti i koja već radi na pitanjima zlostavljane djece.

Vučić je također ustvardio kako je crkva platila navodnoj žrtvi da šuti te da je svešteniku uskraćeno njegovo pravo na odbranu i proces u kojem bi iznio svoje tvrdnje.

Nadbiskup Hart je u jednom pismu vjernicima okupljenim u Hrvatski katolički centar u Melbornu napisao da je ta nadbiskupija posvećena zaštiti djece.

Također, rečeno je kako je Križanac nakon ishoda istrage donio odluku da se vrati u Bosnu, a kardinal Hart je naveo i to kako je dosta komunicirao sa kardinalom Vinkom Puljićem, vrhbosanskim nadbiskupom u Sarajevu te da ga je u potpunosti obavijestio o procesu istrage i nalazima.

Križanac nije dao bilo kakvu izjavu za medije, a Fairfax Media navodi da je on optužen i za nezakonito prisvajanje crkvenih fondova dok je bio svećenik u Melburnu više od 25 godina. Čak mu je zbog spora sa drugim svećenikom u vezi nekih donacija bilo zabranjeno držati misu.

Mediji navode i to da je on platio jednu nekretninu 465.000 američkih dolara te da ju je iznajmljivao za 380 dolara sedmično. On kao svećenih se nije zavjetovao na siromaštvo.

U ranim devedesetim godinama on je također na aerodromu u Australiji uhvaćen s torbom u kojoj je bilo nekoliko stotina hiljada dolara, a novac je navodno ponio u ratom razorenu Bosnu. Novac nije prošao carinu, a i iz banke je bio podignut u ime hrvatske zajednice u toj zemlji.