Svijet
177

Švedski profesor predložio Snowdena za Nobelovu nagradu

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Profesor sociologije iz Švedske Stefan Svallfors nominirao je bivšeg uposlenika NSA Edwarda Snowdena, koji je otkrio tajnu o velikoj špijunskoj aferi, za Nobelovu nagradu.

U pismu upućenom Odboru za dodjelu Nobelove nagrade, profesor Svallifors je nominovao Snowdena za nagradu za mir. Profesor je napisao kako je to što je Snowden uradio "herojski čin urađen na vlastitu štetu", a u cilju rasvjetljavanja cyber špijunaže koju provodi Agencija za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Njegova hrabrost bit će od pomoći da se svijet učini malo boljim i sigurnijim, naveo je u svom pismu upućenom Komitetu za Nobelovu nagradu profesor Svallifos.

Nominacija Snowdena bi bila simbolična, jer to pokazuje da "pojedinci mogu ustati u borbi za temeljna ljudska prava i slobode".

Profesor Svallifors također izražava uvjerenje da će čin dodjele nagrade Snowdenu pomoći u vraćanju samog ugleda Nobelovoj nagradi za mir, a nakon što je on narušen 2009. godine kada je ona prerano dodijeljena američkom predsjedniku Baracku Obami.

"Dodjela nagrade Snowdenu će pokazati opredjeljenje i spremnost na borbu za građanske slobode i ljudska prava, čak i kada takva borba ide protiv dominantne vojne sile", napisao je Svallifors.

S obzirom na procedure oko nominacija za Nobelovu nagradu, ova prijava možda dolazi kasno, no ona nikako ne treba biti zanemarena i može se uzeti u obzir za narednu godinu. Stvar je time ozbiljnija jer je profesor Svallfors, kao sociolog sa Univerziteta Umea, jedan od "kvalificiranih" koji mogu poslati svoje prijedloge Odboru Nobelove nagrade, piše list Västerbottens-Kuriren.