Svijet
68

Švedski premijer: Branit ćemo suverenitet svim raspoloživim sredstvima

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Švedska mornarica potvrdila je danas da je nepoznata podmornica ušla u švedske teritorijalne vode.

Podmornica je narušila suverenitet Švedske u oktobru, nakon čega je mornarica pokrenula temeljitu istragu. Istragu su pratile špekulacije da je riječ o ruskoj podmornici.

"Odbrambene snage mogu potvrditi da je podmornica ušla u teritorijalne vode Švedske. Ovo je ozbiljno i neprihvatljivo narušavanje suvereniteta nepoznate strane sile", rekao je vrhovni komandant švedskih oružanih snaga Sverker Goeransson, koji je dodao da je bilo nemoguće odrediti porijeklo podmornice.

Istraga koja je probudila sjećanja na Hladni rat i opasne igre sa SSSR-om, uključivala je borbene brodove, tragače mina, helikoptere i više od 200 vojnika.

Švedski premijer otvoreno je zaprijetio bilo kojoj sili koja pokuša narušiti suverenitet države.

"Oni koji se usude ilegalno ući na švedsku teritoriju moraju biti svjesni velikog rizika koji tim potezom preuzimaju. Branit ćemo svoj suverenitet svim raspoloživim sredstvima. Mornarica ima sposobnost da vojno onesposobi sve uljeze", rekao je premijer Stefan Loefven.

Potraga za nepoznatim objektom uslijedila je 17. oktobra nakon velikog broja svjedočenja o kretanju podmornice duž obale u blizini Stockholma.