Svijet
7

Švedski obavještajci: Trećina ruskih diplomata su špijuni

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Trećina ruskih diplomata su špijuni, saopćile su u srijedu švedske obavještajne službe.

"Među diplomatskim osobljem ruske ambasade, gotovo trećina nisu diplomate već agenti tajnih službi", rekao je novinarima zvaničnik za kontra špijunažu obavještajnih službi (Sapo) Wilhelm Unge.

"Ovo je konstanta, broj se ne mijenja godinama", rekao je on. Vanjska obavještajna služba, SVR, vojna obavještajna služba, GRU i federalna služba sigurnosti FSB, su sve tri prisutne u Švedskoj, precizirao je Unge.

Prema njemu, moderni špijuni su "vrlo dobro obučeni, (oni su) često malo mlađi nego u sovjetskom periodu, motivirani, odlučni i društveni".

Rusko prisustvo u Švedskoj, nečlanici NATO-a, objašnjava se željom da dobiju informacije o naprednim tehnologijama i da pripremi "vojne operacije" protiv Kraljevine, ocjenjuje Sapo.

Ove izjave obavještajnih službi dolaze u trenucima kada je Švedska zabrinuta pojačanjem vojnih kapaciteta Rusije.

U jesen, švedska vojska je posumnjala u upad podmornice, koju je identificirala kao rusku prema mišljenju, u vodama kod Stockholma, pokrenuvši debatu o ulasku u NATO.

Na pitanja o sličnosti ruske i američke diplomatske misije, Unge je odbio reći koliko bi špijuna moglo biti u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Stockholmu.