Svijet
0

Švedski ministar odbrane podnio ostavku

FENA
Švedski ministar odbrane Mikael Odenberg podnio je u srijedu ostavku jer se protivi planu smanjivanja budžeta za odbranu.

"Među ostalim razlozima, ne mogu da prihvatim apsurdno smanjivanje budžeta za odbranu za pet milijardi kruna (532 miliona eura)", izjavio je Odenberg na konferenciji za štampu u Stockholmu.

Premijer Fredrik Reinfeldt je izjavio kasnije na jednoj konfernciji za štampu da on nije napravio istu analizu kao Odenberg, javio je AFP.

On je odmah naimenovao 41-godišnjeg Stena Tolgforsa, sadašnjeg ministra trgovine, da zamijeni Odenberga u ministarstvu odbrane.

"Ne mislim da ćemo s redukcijama smanjiti sposobnost švedske odbrane. Smanjivanje troškova omogućava jačanje našeg učestvovanja u međunarodnim operacijama", izjavio je premijer.

Odenberg je u vladu ušao u oktobru 2006. godine poslije pobjede koalicije centra desnice na općim izborima i otada je u otvorenom sukobu s ministrom financija Andersom Borgom, koji je predložio rezanje u vojnom budžetu.

Budžet će biti prezentiran parlamentu ove jeseni, ali je već nekoliko dana jasno da je Odenberg izgubio bitku poslije arbitraže Fredrika Reinfeldta.

"Biti ministar odbrane nije samo funkcija. To je također i misija povjerenja. Ako se više ne može vjerovati u svoju misiju, treba otići. Želim da se uvijek mogu pogledati u ogledalu", dodao je ministar.

Sadašnji budžet švedske odbrane je 43 milijarde kruna.

Švedske trupe su raspoređene u Afganistanu, na Kosovu i u Libanu.