UN
0

Švedski diplomata ne želi funkciju specijalnog izaslanika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Švedski diplomat veteran Steffan de Mistura odbio je iz obiteljskih razloga ponuđenu funkciju novoga specijalnog izaslanika Ujedinjenih naroda za Afganistan, saopćili su zapadni diplomati.

"On je rekao da odbija (funkciju) iz obiteljskih razloga", izjavio je u petak agenciji Reuters jedan zapadni diplomat koji nije želio biti imenovan i dodao da su "ponovo vraćeni u ćorsokak".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odabrao je De Misturu da zamijeni odlazećeg izaslanika UN-a u Kabulu Kaija Eidea, kojega je njegov bivši zamjenik američki diplomat Peter Galbraith optužio za "dramatično umanjenje opsega prevare" tokom prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u Afganistanu, prenosi agencija Reuters.

Diplomati su naveli da još nije poznato ko će preuzeti tu funkciju u Afganistanu nakon što ju je švedski diplomat odbio.

Od novog izaslanika UN-a u Afganistanu očekuje se da preuzme ključnu ulogu koja treba potpomoći u realizaciji strategije američkog predsjednika Baracka Obame za Afganistan, a koja uključuje "civilnu akciju" uporedo s povećanjem broja vojnika iz SAD-a i drugih zemalja članica NATO-a.