Svijet
0

Švedski borbeni avioni presreli ruske avione iznad Baltika

FENA
Švedski borbeni avioni presreli su četiri ruska aviona dok prolaze zračnim prostorom iznad Baltičkog mora s isključenim transponderima, saopćila je u utorak švedska vojska.

Odnosi između Zapada i Rusije naglo su se pogoršali zbog uloge Moskve u ukrajinskom sukobu i njene aneksije Krima, dok je pojačana ruska vojna aktivnost na Baltiku samo povisila napetosti.

"Švedska, koja nije članica NATO-a, saopćila je da je presrela dva ruska bombardera koja su ispratila iz zračnog prostora iznad Baltika dva borbena aviona Flanker", prenosi Reuters.

"Nivo prijetnje Švedskoj nije povećan, ali švedske oružane snage prate, kao i uvijek, povećane aktivnosti u našem susjedstvu", navodio švedska vojska u saopćenju.

Rusija je intenzivirala letove u blizini evropskih granica u proteklih nekoliko godina prisiljavajući avione iz članica NATO-a i saveznika poput Švedske da na stotine puta uzlijeću.

U decembru su Švedska i Danska pozvale ruske ambasadore u te dvije zemlje kako bi se požalile zbog incidenta u kome je ruski vojni avion letio s isključenim transponderom - kompjuterskom napravom koja olakšava lociranje aviona - i skoro se sudario s komercijalnim avionom.

Rusija je negirala da je njen avion predstavljao bilo kakav rizik po komercijalni avion.

U novom nagovještaju pojačanih napetosti, ruski ambasador u Danskoj izjavio je ovog vikenda da bi Moskva mogla napasti nuklearne projektile na danskim borbenim brodovima ukoliko se Danska uključi u NATO-ov sistem proturaketnog štita.