Svijet
0

Švedska otvara ambasade u Afganistanu, Sudanu i Bjelorusiji

FENA
Švedska će u 2008. godini otvoriti tri nove ambasade - u Afganistanu, Sudanu i Bjelorusiji kako bi povećala humanitarnu i ekonomsku pomoć tim zemljama, saopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova.

Švedska ambasada u Kabulu će biti otvorena početkom 2008. godine, javio je AFP.

"S ambasadorom tamo Švedska će više biti u mogućnosti da prati politički razvoj u Afganistanu i aktivno sudjeluje u međunarodnoj saradnji", objasnilo je ministarstvo.

Ova zemlja očekuje da će ojačati njena uloga u NATO-ovim Međunarodnim snagama za potporu sigurnosti (ISAF).

Od 2001. godine Afganistan je jedna od zemalja koja je dobila najviše pomoći od Švedske i ostaje i dalje jedna od prioritetnih zemalja za sadašnju vladu centra desnice.

Ambasada u Kartumu, koja će biti otvorena početkom 2008. godine, omogućit će Švedskoj da se aktivnije angažira za mir putem misija koje će rješavati sukobe u Sudanu.

Ambasada u Minsku će biti otvorena u drugoj polovini 2008. "Bjelorusija je jedna od najbližih susjeda Švedskoj i važno je da prati njen politički i ekonomski razvoj", navodi se u saopćenju.

Švedska je glavni donator Bjelorusiji među zemljama iz Evropske unije.

Ova skandinavska zemlja će polovinom 2008. godine otvoriti u Bruxellesu odjel specijalno posvećen održavanju mira pod okriljem NATO-a. Švedska nije članica NATO-a, ali sudjeluje u misijama.

Istovremeno, Švedska je odlučila da zatvori ambasade u Angoli, na Filipinima i u Laosu.