Svijet
4

Švedska: Oko 30.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja traži azil

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Švedske vlasti su saopćile kako, prema njihovim posljednjim procjenama, oko 30.000 djece bez pratnje roditelja ili staratelja traži azil u toj skandinavskoj zemlji.

Ured za migracije Švedske (Migrationsverket) procjenjuje da će do kraja ove godine oko 30.000 izbjegličke djece bez pratnje roditelja ili staratelja tražiti azil u toj zemlji.

Švedska vlada je ranije predviđala da će taj broj iznositi oko 12.000 djece tokom 2015. godine.

Kako piše švedski list Expressen, vlasti u zemlji na sve načine pokušavaju da pronađu prostor za smještaj pristiglih izbjeglica.

Švedske vlasti su prošle sedmice saopćile da je tokom 2015. godine ta zemlja zabilježila rekordan broj zahtjeva za azil. Tokom 2015. godine u Švedskoj je zabilježen najveći broj zahtjeva za azil u historiji te skandinavske zemlje koja je željena destinacija osoba koje traže utočište u Evropi.

Agencija za migracije Švedske (Migrationsverket) je saopćila da je već do sada 86.223 migranata podnijelo zahtjev za azil u zemlji.

Ovo je više od 84.016 osoba koje su 1992. godine tražile azil u Švedskoj, a kako navode švedski mediji, najveći broj njih se odnosio na izbjeglice koje su stigle iz zemalja Balkana gdje su se tada vodili ratovi.

Agencija za migracije Švedske je dodala kako u Švedskoj imaju sve manje mjesta za prihvat izbjeglica i migranata koji pristižu svakodnevno.