Svijet
0

Švedska legalizovala nadzor email komunikacije

Sarajevo-x.com
Švedski parlament je odobrio kontraverzni novi zakon koji dopušta vlastima da špijuniraju email i telefonsku komunikaciju koja se odvija preko granice.

Sigurnosne snage će biti u mogućnosti da skeniraju međunarodne pozive, faksove i emailove. Ova mjera opreza je usvojena od strane manjine nakon žustre debate vođene u štokholmskom parlamentu.

Kritičari tvrde da su ovim postupkom ugrožene civilne slobode.

“Predstavivši nove mjere, švedska vlada prati primjere koje su postavile vlasti zemalja od Kine i Saudijske Arabije do Amerike”, izjavio je Peter Fleischer iz Googlea.

Ali oni koji podržavaju ove planove tvrde da su takve mjere neophodne kako bi se zaštitila državna sigurnost od onih koji se u povećanom broju koriste takvom tehnologijom kako bi isplanirali napade.

Vlada insistira da se profiltrira domaća komunikacija a da se nadgledaju međunarodni pozivi, faksovi i poruke. Neki stručnjaci tvrde da je nemoguće napraviti razliku između domaćeg i međunarodnog komunikacijskog saobraćaja.

Sudeći po novom zakonu, švedske sigurnosne snage neće više trebati sud kako bi počele nadgledati, kao što policija treba.

Bivši vođa agencije za monitoring, Saepo, je izjavio da zakon nije uspio zaštititi individualne slobode.

“Mislim da bi zakon trebao biti ponovo napisan. Nije dovoljno da se male prepravke naprave. To je zakon sam od sebe, nešto nije u redu s njim”, izjavio je Anders Eriksson, a prenosi BBC.