Svijet
3

Švedska: Imigrant se zapalio nakon što je saznao da nije dobio azil

Anadolija
Četredesetdvogodišnji imigranat se zapalio u Uredu za migracije (Migrationsverket) u Karlstadu, u centrolnom dijelu Švedske, nakon što je saznao da nije dobio azil u toj zemlji.

Strani državljanin se zapalio dok se nalazio u prostoriji Uredu za migracije, nakon što je informisan da je njegov zahtjev za azil odbijen i da odmah mora napustiti tu skandinavsku zemlju.

Očevidci tvrde da se muškarac zapalio polivši se zapaljivom tečnošću, dok su policijaci pozvali pojačanje kako bi spriječili veći incident.

Policajci su ubrzo pronašli aparat za gašenje požara te stavili plamen pod kontrolu i spasili stranog državljanina od smrti koji je nakon toga prebačen u Centralnu bolnicu u Karlstadu.

Prema riječima ljekara, muškarac je zadobio opekotine po tijelu koje nisu opasne po život i određeno vrijeme će provesti pod liječničkim nadzorom.

Policija je saopćila kako incident, uz ostalo, kvalificira kao pokušaj podmetanja požara. Ovo je, inače, drugi put tokom posljednjih nekoliko mjeseci da je strani državljanin pokušao da se zapali u Uredu za migracije u Karlstadu.

U oktobru je 18-godišnji imigrant pokušao da se zapali, ali je spriječen u tome prije nego što se vatra razbuktala. Kasnije je osuđen na devet mjeseci zatvora zbog navodnog pokušaja podmetanja požara.