Svijet
0

Švedska, Danska i Finska u vrhu svjetske ekonomije

NINA
Švedska je najbolja od svih članica Evropske unije u primjeni naputaka Lisabonskog plana, dok zacrtanu ekonomsku politiku Unije najviše krši Italija, pokazalo je istraživanje Centra za ekonomske reforme iz Londona.

Najviše zabrinutosti, stoji u izvještaju Centra, izaziva ekonomska politika Rima. Italijanska vlada u posljednjih pet godina nije provela potrebne reforme, a ekonomski rezultati su slabi.

Na drugoj strani ljestvice je Švedska, u izvještaju opisana kao 'najsvjetlija tačka prvih pet godina Lisabonskog programa'.

Uz bok Švedskoj su njeni susjedi Danska i Finska. Sjeverna trojka spada u sam vrh svjetske ekonomije te postiže čak bolje rezultate od SAD-a u jačanju svoje konkurentnosti.

Iza njih su, prema izvještaju, Velika Britanija, Nizozemska i Austrija. Od novih članica EU-a najbolje rezultate je ostvarila Estonija koja je iza sebe ostavila i mnoge stare članice Unije.

Cilj Lisabonskog programa bio je učiniti EU najkonkurentnijom svjetskomm privredom do 2010, međutim, tvrde autori istraživanja, plan je odavno zapeo. Evropske se zemlje, osim što zaostaju za SAD-om, sve teže nose i s rastućim privredama Indije i Kine.