Privedeni nasilni demonstranti
0

Šveđani podijeljeni zbog otvaranja džamije u Geteborgu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više od deset ljevičarskih demonstranata privedeno je danas u Geteborgu zbog narušavanja mira tokom odvojenih demonstracija nekoliko stotina pristalica i protivnika otvaranja nove džamije u tom gradu.

Policija je u dijelove oko nove džamije u Geteborgu, gradu na jugozapadu Švedske, rasporedila svoje snage kako bi spriječila eventualne sukobe.

Portparol policije u Geteborgu Jan Stranegard rekao je da je 13 ljevičarskih demonstranata privedeno zbog narušavanja mira, javlja AFP i prenosi tvrdnje svog fotografa da je vidio da je 27 ljevičara pritvoreno pošto su pokušali da se približe džamiji i desničarskim demonstrantima.

Oko 100 ljudi, noseći švedske zastave i majice sa precrtanom džamijom, pridružilo se demonstracijama desnice protiv džamije, koja treba da bude otvorena sljedećeg mjeseca, saopštila je policija.

U isto vrijeme, oko 700 ljudi, prema procjenama policije, učestovalo je u dva odvojena marša ljevice, podržavajući otvaranje nove džamije, dok organizatori tvrde da se okupilo između 2.000 i 2.500 ljudi.

Policija nije željela da kaže koliko je policajaca raspoređeno, ali je navela da je to najveći broj od nemira u Geteborgu 2001. godine.

Portparol policije Jan Stranegard izjavio je da policija koristi pse, konje i helikoptere kako bi održala mir, kao i da su blokirali veliku oblast oko džamije, kako se dvije grupe ne bi sukobile ili oštetile džamiju. 
Protivnici džamije kažu da će ona uništiti obližnji park i da cijeli taj kraj nije podesan, dok pristalice protivnike nazivaju rasistima, javlja AP.

Džamija, koja će biti druga u gradu, bit će završena sredinom juna.