Prijedlog iz Švicarske
0

Svećenike-pedofile staviti na crnu listu

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarska predsjednica Doris Letard založila se da se svećenici pedofili stave na crnu listu čime bi se osiguralo da više nikad nemaju kontakt sa djecom.

"Važno je da pedofili, bilo oni svećenici, nastavnici ili ako na bilo koji način rade sa djecom ne smiju biti u prilici da provode vrijeme sa djecom", rekla je Letardova za list "Matin dimanche".

Ona je dodala da kao što postoji centralni registar za učitelje i nastavnike nešto slično treba napraviti za pedofile.

Letardova se založila za osnivanje centara za pomoć žrtvama kao i da svi slučajevi treba da završe na sudu.

"Tim slučajevima treba se odlučno pozabaviti. Crkva, takođe, treba da preuzme svoj dio odgovornosti", rekla je Letardova.

Ona je dodala da bez obzira da li počinioci imaju veze sa religijom ili ne to nema veze.

"Svi oni moraju da podliježu švicarskom krivičnom zakonu, bez izuzetaka", rekla je ona.

Komentari Letardove uslijedili su sedam dana nakon što je vodeći švajcarski svećenik pozvao Vatikan da osnuje međunarodni registar rimokatoličkih svećenika, koji su prijavljeni da su seksualno zlostavljali djecu.

Martin Verlen, član švicarske Biskupske konferencije, rekao je listu "Zontagsblik"da strahuje da katolička hijerarhija nije dovoljno ozbiljno shvatila posljedice koje će Crkva sigurno osjetiti.

U međuvremenu, slučajevi seksualnog zlostavljanja među svećenicima gomilaju se širom Evrope i u SAD.

U Švicarskoj, Katolička crkva saopštila je prošle subote da istražuje najmanje devet ozbiljnih slučajeva seksualnog zlostavljanja i maltretiranja koja su se dogodila proteklih godina.

Papa Benedikt Šesneasti je takođe meta kritika nakon pisanja "Njujork tajmsa" da on nije reagovao u vezi sa svećenikom optuženim za seksualno zlostavljanje djece 1980. godine.