Varšava
0

Svečanost 90. godišnjice nezavisnosti Poljske

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Poljska u utorak obilježava 90. obljetnicu nezavisnosti, a na svečanosti u Varšavi okupilo se šesnaest predsjednika, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel te hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Svečanost obilježavanja 90. obljetnice nezavisnosti Republike Poljske počela je smjenom straže na Grobnici nepoznatog vojnika, na trgu koji nosi ime Jozefa Pilsudskog, oca poljske nezavisnosti 1918. godine.

Među gostima su i afganistanski predsjednik Hamid Karzai, gruzijski Mihail Saakašvili, ukrajinski Viktor Juščenko, kao i predsjednici triju baltičkih država te češki premijer Mirek Topolanek.

Gosti poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog nakon vojnog mimohoda otići će do Kraljevskog dvorca gdje će biti otvorena izložba "Međuratno razdoblje. Lica moderne", a nakon toga će prisustvovati svečanom ručku.

Poljska je u 19. stoljeću bila podijeljena između Rusije, Pruske i Austro-Ugarske, a nezavisnost je uspjela vratiti 11. novembra 1918. nakon Prvog svjetskog rata.

Svečanost proslave završit će u utorak svečanom večerom u varšavskoj Operi na kojoj će sudjelovati 800 istaknutih ličnosti.

Predsjednik Mesić je uoči početka središnje proslave imao kraće neformalne susrete s makedonskim predsjednikom Brankom Crvenkovskim i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.