Svijet
0

Svečane liturgije za pravoslavni Božić

FENA
Moskva, Foto: Reuters
Moskva, Foto: Reuters
Pravoslavni vjernici širom svijeta danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić - rođenje Isusa Hrista a u pravoslavnim hramovima širom Rusije, služene su božićne liturgije.

Patrijarh Moskovski i cijele Rusije Aleksej Drugi služio je liturgiju u crkvi Hrista spasitelja, a on će, također, predvoditi večernju službu.

Pravoslavni hrišćani, kojih u Slovačkoj ima blizu 50.000, okupili su se u subotu uveče na službi u crkvi Svetog Nikole u Bratislavi, kako bi proslavili rođenje Isusa Hrista.

Božić su slavili i pravoslavni Palestinci, u Vitlejemu, na Zapadnoj obali, mjestu u kome se po hrišćanskom vjerovanju rodio Isus Hristos, a božićne ceremonije, koje su počele u subotu uveče u Crkvi Hristovog rođenja, predvodio je grčki pravoslavni patrijarh Jerusalima Teofil III.

Kako je javila dopisnica Tanjuga, lokalnim vjernicima su se, uprkos jakoj kiši, na Trgu jasli ispred crkve pridružili turisti i hodočasnici iz inostranstva, ali u manjem broju nego ranijih godina. Vitlejem je odsječen bezbjednosnim zidom od susjednog Jerusalima.

U Vitlejemu se inače slavi još jedan Božić, jermenske crkve, 19. januara.