Svijet
14

Sve više zahtjeva za azil u Austriji, prednjače Sirijci

FENA
Beč
Beč
Broj zahtjeva za dobijanje azila u Austriji i u oktobru je nastavio značajno da raste, proizilazi iz podataka Ministarstva unutarnjih poslova, na čijoj rang listi zemalja porijekla azilanata prednjači Sirija.

U oktobru je podnijeto 3.136 zahtjeva za dobijanje azila, što je rast od 85,2 posto u poređenju s istim mjesecom prošle godine.

Inače do oktobra podnijeto je 19.374 zahtjeva, što je za 5.000 više nego tokom deset mjeseci prošle godine, što je rast od 34,2 posto.

Uzrok za drastičan rast broja zahtjeva za dobijanje azila je prije svega rat u Siriji, pošto listu azilanata i u oktobru predvode Sirijci. U oktobru su 1.004 Sirijca podnijela molbu za dobijanje azila u Austriji, a u deset mjeseci ove godine 5.724.

Na drugom mjestu su građani Afganistana (613 zahtjeva u oktobru, 3.431 od januara do oktobra), te državljani Ruske Federacije. Na petom mestu zemalja porijekla podnosilaca molbi za dobijanje azila u Austriji u oktobru su bili stanovnici Kosova.

Azilanti s Kosova podnijeli su 195 molbi u oktobru, a ukupno od januara do oktobra 727 zahtjeva. Tokom septembra i oktobra zabilježen je značajan porast molbi građana s Kosova, pošto je u septembru podnijeto 181 molba, a prethodnih mjeseci broj je bio ispod 100.

Kada je riječ o građanima Srbije i dalje se nalaze na 15.mjestu rang liste zemalja porijekla osoba koje su podnijele molbu za dobijanje azila.

Naime, u oktobru je 32 državljanina Srbije podnijelo molbu za dobijanje azila, a u deset mjeseci 242. Zbog stalnog velikog rasta broja osoba koje traže azil u Austriji, u alpskoj republici se pojavio problem smještaja.

Mnoge pokrajine ne ispunjavaju svoje obaveze u vezi s prijemom azilanata, pa je ministrica unutarnjih poslova Johana Mikl Lajtner počela da razmišlja i o uvođenju kaznenih mjera za sve pokrajine koje se ne pokazuju solidarnim s ostalim dijelovima Austrije.