Pronađena tijela radnika
0

Sve više ubijenih talaca u Alžiru

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Nakon što je utvrđeno da 25 tijela pronađenih u nedjelju u alžirskom gasnom postrojenju pripada taocima, broj smrtno stradalih stranih radnika se povećao na najmanje 48. Prvobitno nije bilo jasno da li su to tijela napadača ili radnika.

Prema nekim izjavama jučer je uhapšeno pet napadača. Alžirske vlasti su u subotu javile da su ubijena 32 napadača, prenosi BBC.

Opsada postrojenja je završena u subotu, a zvaničnici kažu da će tačan broj poginulih biti poznat tek kasnije. Napad vojske je izveden tek nakon što su militanti počeli ubijati strane radnike.

Mnogi svjetski lideri su napadače okarakterisali kao teroriste, a neki su njihov zločin nazvali i ratnim činom.

Dok zapadni lideri osuđuju kidnapovanje i ubistva, alžirski ministar energetike Youcef Yousfi je rekao da će Alžir sam poboljšati sigurnost u svojim energetskim postrojenjima, bez vanjske pomoći. Također je naveo da će gasno postrojenje nastaviti raditi sutra.

"Apsolutno ne dolazi u obzir dozvoljavanje stranim snagama sigurnosti da se brinu za sigurnost naših naftnih postrojenja", kazao je Yousfi.

William Hague, ministar vanjskih poslova Velike Britanije je potvrdio da su tri Britanca poginula, a da se još trojica vode kao nestali. Kolumbijski predsjednik je izjavio da se među poginulima nalazi i jedan njihov državljanin. Japanski zvaničnici su izjavili da, pored devet poginulih državljana, još uvijek nemaju nikakve informacije o njih deset. Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova je potvrdilo da su ubijena i dva Rumuna. Još uvijek nema nikakvih informacija o dva Malezijca i pet Norvežana.

Nacionalnosti nekih ubijenih stranih radnika još nisu poznate.