Svijet
0

Sve više Španaca i Grka emigrira u Njemačku

SRNA
Kriza u Grčkoj i slična sudbina koja prijeti Španiji razlog su zbog koga je u posljednje vrijeme iz tih zemalja pojačan odliv mozgova u pravcu Njemačke.

Broj stranih doseljenika u Njemačku u prvoj polovini prošle godine iznosio je 381.000, što je za 21 posto više nego u istom periodu 2010. Daleko najviše doseljenika stiglo je iz Grčke (porast od 84 posto) i Španije (porast od 49 posto). Natprosječno veliki broj novih stanovnika Njemačke došao je i iz zemalja koje su Evropskoj uniji pristupile 2004. odnosno 2007.

Samo u prvom polugodištu 2011. godine u Njemačku je došlo 68.000 doseljenika više nego u istom periodu prethodne godine. Njemačka, prema zvaničnim podacima, trenutno ima manje od 2,5 miliona nezaposlenih, što je najniži broj u posljednjih 20 godina, javlja radio Deutsche Welle.

"Za inženjere, Njemačka je zemlja u kojoj svako može da nađe posao. Ovdje imamo automobilsku industriju. Ovdje, uopšte, ima mnogo, mnogo industrije. Tu inženjeri mogu da se zaposle", rekao je inženjer mašinogradnje Konstantin Klerisios, koji u Grčkoj poslije studija nije mogao da nađe posao.

Smještaj u Njemačkoj i kurs njemačkog jezika njega i kolegu sa kojim je došao koštaju 1.000 evra mjesečno, a posao će moći da dobiju tek kada budu tečno govorili njemački. 

Priliv velikog broja EU-doseljenika u Njemačku predstavlja demonstraciju osnovnih principa Unije: ukidanja trgovinskih barijera i promovisanja ekonomske integracije time što je građanima dozvoljeno da sami biraju gdje će da žive i rade. Loša strana tog principa ogleda se u tome što neke zemlje naglo ostaju bez svojih najtalentovanijih i najpametnijih glava. Na primjer, prošle godine je Irsku iz ekonomskih razloga napuštalo oko 1.000 građana nedjeljno. 

U Španiji vlada najveći broj nezaposlenih u posljednjih 15 godina, a situacija je posebno kritična za mlađe od 25 godina. Podatak da je u Španiji trenutno rekordno veliki broj kurseva njemačkog jezika - govori za sebe.