Kina
0

Sve više samoubistava zbog iPhonea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tajvanska tvornica Hon Hai Precision Industry odlučila je povećati plate svojim radnicima u Kini. Na tu odluku se uprava odlučila nakon što se u kineskoj podružnici Foxconn ubio i deseti radnik.

Zbog deset samoubistava od početka godine počelo je rasti i nezadovoljstvo građana, koju su također izvršili pritisak na tvornicu koja se bavi proizvodnjom Appleovog iPhonea. No, osim posljednjeg radnika koji se bacio sa 17 sprata, ovih je dana još jedan radnik pokušao počiniti samoubistvo rezanjem vena, javila je kineska novinska agencija Xinhua.

Ispred sjedišta tvornice na Tajvanu mali broj radnika se okupio kako bi protestovalo. Zapalili su svijeće i donijeli bijelo cvijeće za sve koji su počinili samoubistvo. Sve vrijeme su bili prisutni i zaštitari firme. Glasnogovornik firme Edmund Ding rekao je kako su povećanje plata radnicima u Kini planirali već duže vrijeme, ali nije rekao kada će to biti.

"Možda će povećanje plata pomoći da se smanji broj samoubistava. Trebamo novac i osjećamo veliki finansijski pritisak. Svaka pomoć je dobro došla", rekao je Wang, radnik u Foxconnu u Shenzhenu. Apple, ali i drugi klijenti Foxconna kao što su Dell, Hewlett Packard ili Sony Ericsson, najavili su istragu o radnim uvjetima u toj kineskoj tvornici.

Povećanje plata bi Hon Hai moglo stajati oko 84 miliona dolara, što bi im moglo smanjiti prihode za 10 do 12 posto, predviđaju finansijski analitičari.