Svijet
0

Sve više poziva Rumsfeldu da podnese ostavku

FENA
Pritisak na američkog ministra odbrane Donalda Rumsfleda da podnese ostavku intenziviran je nakon što je sve više penzionisanih generala pozvalo da podnese ostavku zbog iračkog rata.

Bijela kuća je izjavila kako je zadovoljna načinom na koji Rumsfeld obavlja svoj posao i bavi se situacijom u Iraku.

Ta podrška uslijedila je, međutim, nakon što je broj penzionisanih generala koji su pozvali na njegovu ostavku porastao na šest.

To je opisano kao pobuna onih koji iznutra znaju način na koji se Rumsfeld bavi ratom.

Posljednji generali koji su izrazili nelagodu načinom na koji se Rumsfeld bavi ratom bili su penzionisani general major John Riggs i penzionisani general major Charles H Swannack Jr.

U radijskom intervjuu, general Riggs, bivši divizijski zapovjednik, izjavio je kako je vrijeme za Rumsfelda da ode jer je uveo atmosferu "arogancije" među civilnim rukovodstvom Pentagona.

"Oni traže vojni savjet samo kada on udovoljava njihovim dnevnopolitičkim interesima. Ja mislim da je to pogrešno i mislim da je to razlog zašto bi trebao podnijeti ostavku", izjavio je on za Nacionalni javni radio.

General Swannack Jr, koji je komandovao 82. zrakoplovnom divizijom u Iraku, otišao je čak i dalje.

On se zapitao da li je Rumsfeld prava osoba da predvodi borbu protiv rastuće prijetnje terorizma jer je, po njegovim riječima, rat u Iraku totalni promašaj.

"Uistinu vjerujem da trebamo novog ministra odbrane jer nam je ministar Rumsfeld donio previše tereta", izjavio je on za CNN.

"Konkretno, ja smatram da je on manipulirao generalima koji predvode naše snage", kazao je.

Novi pozivi za ostavkom pojačali su one koje su već uputila četvorica penzionisanih generala direktno umiješanih u irački rat i njegovo planiranje.

Penzionisani marinski general Anthony Zinni izjavio je za CNN kyako se Rumsfeld treba smatrati odgovornim za niz pogrešaka, počevši od "odbacivanja deset godina planiranja koja su uzela u obzir situaciju s kojom ćemo se suočiti kada okupiramo Irak".

Bijela kuća, međutim, jasno je ponovila kako pruža punu podršku Rumsfeldu.

Portparol Scott McClellan izjavio je kako predsjednik George W Bush vjeruje da je Rumsfeld obavio "dobar posao" u veoma teškom vremenu - kada je zemlja u ratu i vojska podvrgnuta velikom restrukturiranju.

Upitan da li pozivi za ostavkom ugrožavaju njegove sposobnosti da obavlja svoju trenutnu dužnost, Rumsfeld je jednostavno odgovorio: "Ne".

A načelnik Združenog štaba američke vojske, general Peter Pace, izjavio je kako su takve kritike očekivane u vrijeme kada se vode istovremeni ratovi u Iraku i Afganistanu.

On je, međutim, izjavio kako ljudi "nikada ne bi trebali dovoditi u pitanje predanost, patriotizam i radnu etiku" ministra Rumsfelda.