Kolaps zbog vulkanske prašine
0

FOTO+VIDEO / Sve više otkazanih letova i zatvorenih aerodroma

Sarajevo-x.com
Zbog oblaka pepela i prašine koji su proteklih dana izbačeni iz vulkana na Islandu diljem Evrope otkazano je nekoliko hiljada letova. Stotine hiljada putnika direktno je pogođeno otkazivanjem letova, a moguće je da ovakvo stanje potraje i tokom vikenda. Kako javlja BBC letovi se otkazuju i za Ameriku i Aziju.

U Evropi je jučer otkazano preko 5.000 letova, dok su aerodromi u Irskoj i Finskoj bili potpuno zatvoreni.

Stručnjaci tvrde da prašina izbačena iz vulkana ne stvara ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi.

Iz škotskog Ministarstva zdravstva izvijestili su kako su tokom noći u tom području počele padati prve čestice prašine, ali je koncentracija čestica i dalje u okvirima normale, te bi samo ljudi sa respiratornim problemima mogli osjetiti kratkotrajne probleme.

Evropska organizacija za kontrolu letova, Eurocontrol, izvijestila je da oblak pepela, s obzirom na nedostatak vjetra, putuje veoma sporo i da je veoma gust.

Vulkanska prašina uništava motore aviona. Kako je saopštila britanska služba kontrole zračnog saobraćaja sitne čestice vulkanske prašine i pepela zavlače se u avionske motore i izazivaju ozbiljna oštećenja.

BBC je izvijestio kako su u četvrtak zatvoreni aerodromi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Danskoj, u Norveškoj, Finskoj. Belgiji i Holandiji.

Francuska je također na jugu zemlje zatvorila 24 aerodroma, dok su u Njemačkoj zatvoreni aerodromi u Hamburgu i Berlinu.

Zbog zračnog kolapsa postoji zabrinutost da brojni lideri zemalja diljem svijeta neće biti u mogućnosti da dođu na sahranu poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog.