Svijet
0

Sve više Nijemaca iskazuje animozitet prema politici SAD-a

Klix.ba
AFP
AFP
Većina građana Njemačke, prvi put u novijoj historiji, insistira na većoj nezavisnosti od Sjedinjenih Američkih Država u smislu nacionalne sigurnosti i diplomatije.

Posljednje veliko istraživanje German Marshall Funda pokazalo je u srijedu da većina Nijemaca želi da vidi svoju državu u nezavisnoj poziciji u odnosu na SAD. Čak 57 posto građana želi jači stav Njemačke, a prošle godine taj broj je iznosio oko 40 posto.

Oko 19 posto Nijemaca želi bliži odnos dvije države, a Amerikanci su privrženiji boljem partnerstvu sa 34 posto građana koji bi voljeli vidjeti jaču saradnju sa Njemačkom.

U većem dijelu Evrope raste neraspoloženje prema politici SAD-a, gdje oko 50 posto ispitanih želi vidjeti nezavisnu politiku i stavove Evropske unije. Ovaj broj je prošle godine iznosio 42 posto.

"Prekoatlanski odnosi oslikani su u ovom istraživanju“, rekla je predsjednica German Marshall Funda Karen Donfried koja je dodala da kriza na Bliskom istoku i u Ukrajini potkopava važnost saradnje sa Washingtonom.

Podsjećamo, SAD i Njemačka su u posljednjih nekoliko mjeseci svoj odnos podvlačile konstantnim optužbama za špijunažu i kontrašpijunažu. U oktobru 2013. godine procurila je informacija da je američka Državna sigurnosna agencija (NSA) prisluškivala njemačku kancelarku Angelu Merkel.