Papa Benedikt XVI
0

"Sve više nailazimo na nepoštovanje religija"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI. zažalio je u ponedjeljak, na tradicionalnoj audijenciji za diplomate akreditirane pri Svetoj Stolici, što je u svijetu sve manje poštovanja prema religijama, osudio je terorizam i sve veća izdvajanja za vojsku te otpore zbog kojih je izostao sporazum o klimi.

Uzroke dramatične gospodarske krize u svijetu, koja će trajati i u 2010., a posljedično i "ozbiljne i rasprostranjene socijalne nestabilnosti" valja tražiti u "samodostatnome i materijalističkom načinu mišljenja koje ne želi priznati ograničenja svojstvena svakom biću", rekao je Papa.

"Nažalost, u nekim zemljama, uglavnom na Zapadu, u političkim i kulturnim krugovima, u medijima, nailazimo na manjak poštovanja, katkad i na neprijateljstvo, ako ne i na prijezir prema religijama, a posebice prema kršćanstvu", rekao je Papa, prenosi agencija dpa.

Benedikt XVI. (82), koji je zbog ustrajne skrbi za zaštitu okoliša prozvan Zelenim papom, kritizirao je političke i gospodarske otpore koji su u prosincu spriječili predstavnike 193 zemlje da na sastanku na vrhu u Kopenhagenu postignu održiv sporazum o klimi.

To je moralno pitanje: Crkva nas uči da čovjek mora poštovati ono što je Bog stvorio jer je to za dobrobit budućnosti čovječanstva, rekao je Papa, prenosi agencija AP.

Benedikt XVI. očitovao se protiv ozakonjenja istospolnih bračnih zajednica u nekoliko europskih zemalja, javlja AFP.

"Sloboda ne može biti apsolutna jer čovjek nije Bog" i "put koji mora ići ne može odrediti samovoljom ili željom", rekao je Papa.

Oštro je kritizirao terorizam "koji dovodi u opasnost nevine živote" te "povećanje novčanih izdvajanja za vojsku, za održavanje i razvoj nuklearnog oružja", prenio je AFP.

Papa je izrazio nadu da će Konferencija za praćenje provedbe sporazuma o neširenju nuklearnog oružja u svibnju u New Yorku donijeti učinkovite odluke o postupnom razoružanju.

Razloge za "duboko zadovoljstvo" u prošloj godini Papa vidi u odluci da se uspostave puni diplomatski odnosi između Vatikana i Rusije, piše dpa.