Istraživanje u Austriji
0

Sve više mladih turskih i arapskih imigranata simpatišu Hitlera

FENA
Mladi imigranti turskog i arapskog porijekla simpatišu Adolfa Hitlera, začuđujući je rezultat istraživanja koje je objavio bečki dnevnik Ostereich.

Dobra vijest je, kako ističe list, da se mladi interesuju za politiku - 80 posto je učestvovalo na prošlim bečkim izborima.

Međutim, dramatičan je detaljni rezultat istraživanja Instituta za istražvanje omladinske kulture među omladinom migrantskog porijekla u Austriji.

Mnogi tinejdžeri turskog i arapskog porijekla imaju demokratske deficite, ustanovljeno je ovim ispitivanjem.

Najnevjerovatnije saznanje istraživanja je da se 25,2 posto migranata turskog i arapskog porijekla slaže s rečenicom "Hitler je ljudima učinio mnogo dobrog."

Još dramatičniji je stav prema Jevrejima. Tako 45,6 posto mladih turskog i arapskog porijekla smatraju da "Jevreji i dalje imaju preveliki uticaj na svjetsku privredu".

Posebno je među njima prisutna i odbojnost prema homoseksualnosti.

Naime, čak 36 posto mladih turskog i arapskog porijekla smatra homoseksualnost neprirodnim načinom života.

Autor studije Bernhard Heinzlmayer je veoma iznenađen rezultatima istraživanja. Po njegovim riječima problem seksističkog i antisemitskog stava je pojačan imigracijom.

"Ovi mladi žive u autoritativno-patrijarhalnom okruženju", naveo je on kao jedan od razloga za ovaj ishod.

Heinzlmayer je naglasio kako društvo mora da reaguje na ovo istraživanje i da se ne smije tolerisati takav stav.

On je, međutim, poručio Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) da se "ne uzbuđuje previše" zbog ovog ishoda istraživanja, jer se među njenim glasačima nalazi natprosječno velik broj pristalica Hitlera, i to čak 21,3 posto.