SAD
0

Sve više milijardera kreće stopama Gatesa i Buffeta

FENA
Mark Zuckerberg (Foto: Reuters)
Mark Zuckerberg (Foto: Reuters)
Sedamnaest američkih milijardera, među kojima je i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, odazvali su se na poziv svoje "braće po novcu", vlasnika Microsofta Billa Gatesa i investitora Warrena Buffeta da poklone najmanje polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Ukupno 57 svjetskih milijardera pridružilo se fondaciji "Giving Pledge" ("Obećanje davanja"), obavezujući se pisanim putem da će najmanje 50 posto svog bogatstva pokloniti u dobrotvorne svrhe za vrijeme života ili poslije smrti, prenosi Reuters.

Pored osnivača Facebooka, među pridošlim bogatašima našli su se osnivač AOL-a Steve Case, investitor Carl Icahn i kontroverzni finansijski guru Michael Milken, koji je poslužio kao inspiracija za lik Gordona Geka u filmu Wall Street.

"Ljudi čekaju da ostare da bi vratili malo od onog što su dobili", kazao je osnivač Facebooka i junak filma Društvena mreža.

"S dolaskom generacije mladih koji su uspjeli da izgrade sopstvene kompanije, ovo je odlična prilika za mnoge među nama da ranije vratimo ono što nam je dato i da vidimo rezultate naših filantropskih napora", kazao je on.

Po podacima časopisa Forbes, SAD imaju više od 400 milijardera.

U septembru su Gates i Buffet organizovali gala večeru u Pekingu za kineske bogataše radi promovisanja svoje fondacije, a u istom duhu planiraju posjetu Indiji u martu 2011.