The Independent
0

Sve više kritika na račun Gruzije

FENA
Foto: AFP/Graphic
Foto: AFP/Graphic
Na Zapadu je sve više onih koji javno dovode u pitanje tvrdnje gruzijske vlade o tome šta se događalo u augustu tokom šestodnevnog rata između Gruzije i Rusije, piše u utorak britanski dnevnik The Independent.

List donosi detalje iz izvještaja organizacije za ljudska prava Amnesty International koja i Gruziju i Rusiju optužuje za ratne zločine.

Gruziji se, kako piše Independent, na teret stavlja neselektivno gađanje glavnog grada Južne Osetije, Chinvalija, što je dovelo do ranjavanja i ubijanja civila i nanijelo veliku štetu civilnim objektima.

Povrh toga šef posmatrača OSCE-a, koji su se u to vrijeme nalazili u Južnoj Osetiji, kaže da ne može potvrditi izjave zvaničnika u Tbilisiju da su gruzijskom napadu na Chinvali prethodili napadi separatista iz Južne Osetije na sela s gruzijske strane linije razdvajanja.

Gruzijska vlada je zabrinuta da bi zbog takvih izvještaja mogla izgubiti podršku koju je za vrijeme i nakon sukoba dobila sa Zapada, pa je ovih dana u London poslala jednoga od najiskusnijih diplomata, piše Independent.