Svijet
16

Sve više Evropljana bi da bježi iz EU, Balkanci u njoj vide jedini spas

Anadolija
Rezultati posljednjeg istraživanja Gallupa pokazali su da zbog velike ekonomske i finansijske krize, te povećane stope nezaposlenosti sve manji broj građana vjeruje u Evropsku uniju (EU) dok, s druge strane, sve veći procenat građana zemalja zapadnog Balkana podržava nastojanja da budu dio velike zajednice Starog kontinenta, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).

U istraživanju se navodi da bi sve više građana zemalja članica Evropske unije moglo okrenuti leđa zajednici naroda i zemalja ako lideri EU-a ne budu uspjeli da povrate povjerenje javnosti u nju.

Prema navodima istraživača Gallupa, jedan od najvećih problema u EU je sve veći demokratski deficit u evropskim institucijama, ali i veliki ekonomski i društveni jaz i razlike između običnih građana, te političkih i birokratskih elita.

U istraživanju koje je obuhvatilo šest zemalja članica EU-a navodi se da manjina vjeruje da EU ide u pravom smjeru i da doprinosi ekonomskom razvoju i političkom jačanju Starog kontinenta.

Tako primjerice samo 17 posto građana Francuske, 23 posto Velike Britanije i 34 posto Holandije vjeruje da projekt EU ide u pravom smjeru koji će donijeti napredak i stabilnost njihovim zemljama.

Također, 52 posto Poljaka, 55 posto Nijemaca i 72 posto Francuza je kazalo da će mladi imati manje prilika u budućnosti EU-a zbog ekonomske i financijske krize.

“Rezultati istraživanja jasno pokazuju da se ne radi samo o problemu nedostatka demokratije i tolerancije u zemljama EU-a nego i o nedostatku politika i usluga građanima za koje su odgovorni evropski političari”, kazao je direktor Gallupa za Evropu Robert Manchin, prenio je novinar Anadolije.

U istraživanju Gallupa je navedeno da je ekonomska kriza u velikoj mjeri utjecala na raspoloženje građana Evrope prema projektu EU-a naglasivši da bi na narednim izborima za Evropski parlament mogao izići rekordno mali broj glasača.

Prema njima, izlazaka na evropske izbore bi mogao biti najniži od 1979. godine od kada se održavaju izbori za Evropski parlament.

Također, istraživači Gallupa tvrde da su loši ekonomski parametri i ukidanje socijalnih programa u pojedinim evropskim državama povećali nivo nezainteresiranosti prema EU kod velikog broja Evropljana.

Podsjećaju da je loša ekonomska situacija u EU povećala popularnost radikalnih i nacionalističkih pokreta i partija kao i euroskeptika, političkih partija koje se bore za ukidanje EU-a.

Rezultati posljednjeg istraživanja Gallupa pokazali su da je najveći procenat građana koji ne podržavaju EU živi u Velikoj Britaniji.

S druge strane, sve veći procenat građana zemalja Balkana podržava ulazak u EU, vjerujući kako bi to riješilo njihove ekonomske, političke i društvene probleme.

Tako prema posljednjih podacima između 75 i 90 posto građana Bosne i Hercegovine podržava ulazak svoje zemlje u EU.

Također, nedavno istraživanje agencije “Puls” u Hrvatskoj, pokazalo je da 61 posto građana te zemlje podržava ulazak u zajednicu vodećih zemalja Evrope.

Iako je u Srbiji posljednjih godina opao procenat građana koji podržavaju ideju da zemlja uđe u EU, ipak i u toj zemlji skoro 50 posto građana podržava evropske integracije, a čak 66 posto građana podržava reforme koje su neophodne za ulazak u EU.

Na Kosovu 87 posto ispitanika smatra da bi ulazak u EU bio dobra stvar, 81 posto ispitanih u Albaniji vjeruje isto, u Crnoj Gori 73 posto, a u Makedoniji 60 posto.

Također, posljednja istraživanja su pokazala da u većini zemalja Balkana ispitanici smatraju da bi u EU bili dobrodošli.