Oslanjanje na rezerve
0

Sve više država ostaje bez gasa iz Rusije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Isporuka gasa iz Rusije u srijedu je potpuno prekinuta Češkoj Republici, Rumuniji, Slovačkoj i Austriji, čime se povećao broj država EU-a koje su ostale bez ruskog gasa uslijed spora Moskve i Kijeva oko cijene tog energenta.

Češkoj Republici potpuno je prekinuta isporuka tokom noći s utorka na srijedu, saopćio je češki uvoznik gasa RWE Transgas.

"Glavni gasovod s istoka je zatvoren od ponoći. Snabdijevanje je na nuli za Slovačku i Češku Republiku", izjavio je glasnogovornik RWE-a.

Češka kompanija je saopćila da manjak gasa nadoknađuje iz rezervi i da pojačava protok kroz zaseban gasovod kojim se većinom transportira norveški gas.

Sve isporuke ruskog gasa Rumuniji su obustavljene rano u srijedu ujutro zbog spora Moskve i Kijeva oko cijene tog energenta, izjavio je ministar za ekonomiju Adriean Videanu privatnoj TV-stanici Relitatea TV.

"Nažalost, ovo se dogodilo", rekao je Videanu i dodao da je isporuka preko gasne stanice Midiesu Aurit potpuno prekinuta Rumuniji je još u utorak smanjena isporuka gasa iz Rusije za 75 posto.

Isporuke prirodnog gasa Slovačkoj potpuno su prekinute kasno sinoć kao posljedica rusko-ukrajinskog spora, saopćila je slovačka kompanija SPP.

Snabdijevanje slovačkih domaćinstava gasom nastavit će se bez restrikcija, saopćio je SPP, iako je direktor te kompanije Bernd Vagner u utorak upozorio da glavni potrošači mogu osjetiti smanjenje isporuka u srijedu.

Austrijska naftna kompanija OMV, koja je ranije izvijestila o drastičnom padu u snabdijevanju ruskim gasom, saopćila je u srijedu da je isporuka gasa iz Rusije potpuno prekinuta.

Mađarska, kojoj je Ukrajina prekinula isporuku ruskog gasa u utorak u 15.30 sati, ograničila je snabdijevanje industrijskim potrošačima, saopćila je u srijedu mađarska kompanija za distribuciju gasa Foldgazsalito.

Mađarska očekuje da danas koristi 64 miliona kubnih metara prirodnog gasa oslanjajući se na rezerve, dok je u utorak ta količina iznosila 68 miliona kubnih metara gasa, ističe se u Budimpešti.