SAD
0

Sve više djece umire od "svinjske gripe"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Umiranje djece od "svinjske gripe" H1N1 je u porastu u SAD-u s 19 umrlih posljednjih dana, a 76 ukupno od početka epidemije, rekli su u petak stručnjaci američke epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante.

Od sezonska gripa u SAD-u umre između 46 i 88 djece godišnje, prema podacima CDC-a. To ukazuje da broj smrti od novog virusa H1N1 može dramatično nadmašiti broj smrti djece od sezonske gripe ako se H1N1 nastavi širiti kao do sada, navodi u izvještaju agencije Associated Press.

Dužnosnici CDC-a objavili su u petak da je "svinjska gripa" široko zahvatila još 10 američkih saveznih država, a ukupno 37.

Prije nedjelju dana činilo se da broj zaraženih stagnira ili čak opada u nekim dijelovima SAD-a i nije izgledalo da "svinjska gripa" postaje nacionalni trend.

"Sada vidimo više obolijevanja, više hospitalizacija i više smrti", rekla je dr. Anne Schuchat iz CDC-a na konferenciji za medije.

CDC nema precizne podatke o broju svih hospitalizacija i smrtnih slučajeva od "svinjske gripe", no postojeća izvještaji sugeriraju da je više od 600 osoba umrlo, a više od 9.000 hospitalizirano.

Zdravstveni dužnosnici vjeruju da su milioni Amerikanaca zaraženi virusom. Virus teže pogađa mlađe ljude. Stručnjaci vjeruju da starije osobe manje pogađa, jer imaju nešto imuniteta od ranijeg izlaganja sličnim virusima.

Većina zdrave djece oporavi se i osjeti samo blaže simptome. No neka su umrla od virusa, često od druge infekcije koja se dogodila dok je tijelo bilo oslabljeno gripom.

Djeca s astmom ili hroničnim srčanim ili respiratornim bolestima također su u većoj opasnosti od ozbiljnih komplikacija. Stručnjaci kažu da je važno da roditelji pažljivo prate simptome kod svoje djece. Ako izgleda da je djetetu bolje, a temperatura i kašalj se vrate, to može biti druga infekcija. Ostali simptomi su brzo ili otežano disanje, ili plavkasta boja kože.

Za kampanju vakcinisanja protiv "svinjske gripe", a koja je u SAD-u počela, američka vlada je od proizvođača naručila 225 miliona doza.

"Zbog postupne isporuke vakcina, potražnja je za sada veća od raspoloživih količina", rekla je dr. Schuchat.

Prvi rezultati jednog istraživanja pokazuju da su vakcine protiv sezonske i svinjske gripe učinkovite ako se uzmu tokom iste posjete liječniku.

"Vlasti ne preporučuju da se istovremeno uzmu obje vakcine ako su u obliku spreja za nos, jer sadrže oslabljeni, živi virus, a ne postoje podaci o imunološkoj reakciji na izloženost oba virusa odjednom", rekao je dr. Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti iz Bethesde, predgrađa Washingtona.