BBC
0

Sve više djece rođene s deformacijama u Falluji

Sarajevo-x.com
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
Prije šest godina u iračkom gradu Falluji američke vojne snage pokrenule su operacije u kojima su korištene opasne materije. Od 2004. godina naovamo ovdje je zabilježen uznemirujuće povećan broj djece rođene s nekim defektom.

Jedan od iračkih doktora, koji nije imenovan, za BBC je izjavio da se svakog dana rodi dvoje do troje djece sa nekim oštećenjem.

Američka vojska tvrdi da nema zvaničnih izvještaja koji bi potvrdili te navode, te da se uvijek brinu o "javnom zdravlju stanovništva".

"Do danas nijedna studija nije pokazala da problemi sa zagađenjem okoline rezultiraju specifičnim zdravstvenim poteškoćama", izjavio je direktor Američkog vojnog zdravstvenog sistema Michael Kilpatrick.

Lokalno stanovništvo za sve ipak krivi oružje koje su u toku borbi koristile američke trupe.

Nijedan doktor u novoj bolnici u Falujji, koja je izgrađena američkim novcem, nije bio spreman javno govoriti o problemu. Svi se boje progovoriti jer iračka vlada ne želi nevolje sa Amerikancima, piše BBC.

Prema oficijelnim podacima, u Falluji se godišnje dešavaju samo dva do tri slučaja defektnih beba više nego što je to normalno.

Na drugoj strani, dopisnik BBC-a kaže da je u razgovoru sa jednim pedijatrom saznao da se dva do tri takva slučaja bilježe svakog dana, a to su uglavnom nepravilnosti u radu srca.

To znači da se ovaj grad srednje veličine svake godine susretne sa oko 1.000 beba rođenih s deformacijom.

Svaki doktor i svaki roditelj kojeg je kontaktirao novinar BBC-a vjeruje da je uzrok tome visoko sofisticirano naoružanje koje su američke trupe ovdje koristile prije šest godina. Ostaci oštećenih građevina buldožerima su prebačeni u rijeku, a odatle građani Falluje piju vodu.

Surova epidemija vlada ovim gradom, a njegovi stanovnici su najslabije i najranjivije žrtve.