Svijet
0

Sve vidljiviji sukob Putina i Medvedeva?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sukob između ruskog premijera Vladimira Putina i njegovoga dojučerašnjeg najbližeg saradnika i čovjeka od povjerenja a sada ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva sve je vidljiviji, piše u subotu Financial Times.

Dva političara, piše list, po svemu sudeći predstavljaju dva sve više međusobno suprotstavljena centra moći na ruskoj političkoj sceni.

Medvedev je, navodi list, nedavno otvoreno optužio rusku vladu – istina, ne spominjući Putina osobno – za sporost u donošenju odluka o važnim ekonomskim pitanjima koja je dovela do produbljivanja finansijske krize u zemlji.

Predsjednik Rusije je, piše Financial Times, izjavio da je sporost vlade "neprihvatljiva" i kako pokazuje njezinu "nesposobnost da odluke donosi brzo i efektivno".

Ovo je drugi put u posljednja dva mjeseca da Medvedev kritizira članove Putinova kabineta.

Neki analitičari, piše Financial Times, ocjenjuju da su istupi Medvedeva znak da ruski predsjednik, koji je do sada uglavnom bio u Putinovoj sjeni, namjerava ubuduće biti nezavisniji u donošenju odluka i samostalniji u upravljanju zemljom.

Jedan od njegovih savjetnika izjavio je u Londonu da predsjednik i premijer "ostaju lojalni jedan drugome", ali da je Medvedev "posljednjih osamnaest godina proveo u ulozi Putinova učenika, pa je došlo vrijeme da postane prisutniji u javnosti", prenosi Financial Times.