UN
0

Sve veći jaz između najsiromašnijih i ostalih zemalja

FENA
Jaz u bogatstvu između najmanje razvijenih i ostalih zemalja svijeta posljednjih se desetljeća širi i taj trend će se nastaviti ne krene li se u obračun sa strukturalnim slabostima koje su uzročnici ovakvog stanja, stoji u izvještaju objavljenom u srijedu za UN-ov panel devet eminentnih stručnjaka.

Većina najmanje razvijenih zemalja svijeta bilježi izvjestan ekonomski napredak, ali one jednostavno generiraju manji razvoj nego ostale države svijeta, ističu stručnjaci, a prenosi Reuters.

Riječ je o 48 zemalja, od kojih više od dvije trećine afričkih, koje je UN klasificirao kao najmanje razvijene zemlje (LDC). Ima nekoliko kriterija da se neka država nađe u ovoj grupi, od kojih je jedan da je bruto nacionalni prihod po stanovniku ispod 905 dolara godišnje.

Panel, kojim su rukovodili bivši predsjednik Malija, Alpha Oumar Konare, i biši predsjednik Svjetske banke, James Wolfensohn, razmotrio je djelovanje desetogodišnjeg akcijskog programa za LDC zemlje, koji je pokrenut na briselskoj konferenciji UN-a 2001. godine.

Preporuke panela će biti razmotrene na konferenciji u Istambulu od 9. do 13. maja ove godine, na kojoj treba biti usvojen plan za LDC za narednu deceniju.

Panel je utvrdio da se, usprkos izvjesnom gospodarskom i socijalnom napretku, jaz između najmanje razvijenih i ostalih zemalja povećava, i to zbog manjkavosti obrazovnog i zdravstvenog sustava, loše uhranjenosti stanovništva, slabe infrastrukture, ovisno od nerazvijene poljoprivrede i ograničenih mogućnosti izvoza.

Prosječan prihod po stanovniku je u LDC zemljama opao s 18 posto svjetskog prosjeka prije četiri desetljeća na 15 posto 2008., stoji u izvještaju panela.

Dio odgovornosti panel pripisuje i samim zemljama o kojima je riječ, jer bi trebalo da ugovaraju bolje cijene za sirovine koje izvoze, da se uspješnije bore s korupcijom i zahtijevaju povrat pokradenih dobara.

Ističe se, međutim, da je strana pomoć od suštinske važnosti za brži napredak najmanje razvijenih. Zemlje donatori bi do 2013. trebale povećati izdvajanja za države iz skupine LCD na 0,15 posto, a do 2015. na 0,20 bruto domaćeg proizvoda.

Osim toga, LCD zemljama bi trebalo omogućiti da pri izvozu budu izuzete od carinskih pristojbi i kvota, smanjiti im zvanična bilateralna i multilateralna dugovanja, udvostručiti produktivnost njihove poljoprivrede i upis djece u škole.

Ujedinjene nacije su ranije saopćile da namjeravaju do 2021. prepoloviti broj država iz grupe LDC, međutim, od 1970. do danas samo su tri zemlje uspjele da se iščupaju iz tog društva - Bocvana, Zelenortski Otoci i Maldivi.