SAD
0

Sve veći broj zaraženih novom gripom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u petak da je u SAD-u do sada potvrđeno 4.714 slučajava gripe A (H1N1) u 47 saveznih država te četiri smrtna slučaja.

Teksaške zdravstvene vlasti saopćile su u petak da je 33-godišnjak iz grada Corpus Christi umro početkom maja od svinjske gripe. Čelnik zdravstvene službe okruga Corpus Christi-Nueces dr. William Burgin Jr. rekao je u petak da je muškarac umro 5. ili 6. maja, pošto se nekoliko dana prije razbolio. Kazao je kako mu je prijašnje zdravstveno stanje, uključivo i srčane tegobe, otežalo preživljavanje bilo kakve viroze, prenosi Hina.

To je treći smrtni slučaj izazvan svinjskom gripom u Teksasu, a o četvrtom je u četvrtak javljeno iz Arizone.

  • U petak su u New Yorku, u četvrti Qeensu, na sedmicu dana zatvorene tri škole u kojima se pojavio velik broj slučajava zaraze virusom A H1N1, a pomoćnik direktora jedne od tih škola primljen je u bolnicu u kritičnom stanju, saopćio je gradonačelnik Michael Bloomberg.

  • Zdravstveno stanje člana osoblja ostaje nepromijenjeno. On je hospitaliziran u kritičnu stanju, rekao je Bloomberg na pres-konferenciji.

  • Tri škole u Qeensu bit će očišćene i otvorene idući petak, dodao je gradonačelnik.

Thomas Frieden, njujorški povjerenik za zdravstvo, kazao je da su kod većine zaraženih simptomi gripe i dalje blagi, ali se virus širi brže od virusa obične gripe, vjerojatno zato što je riječ o novom soju za koji nema cjepiva ni imuniteta.

Thomasa Friedena američki je predsjednik Barack Obama u petak imenovao za direktora CDC-a, središnje državne epidemiološke ustanove.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u petak da se bolest nastavlja širiti svijetom, te da je kod 7.520 osoba u 34 zemlje potvrđena zaraza virusom nove gripe A (H1N1).