Svijet
0

Sve se u Libiji ipak vrti oko nafte

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pobunjeničke snage u Libiji nadaju se da će početi i svoju prvu neovisnu isporuku nafte, prenosi Reuters. Vođe pobunjenika kažu da je Katar, koji je prethodno priznao revolucionarno vijeće u Benghaziju kao legitimnu vladu Libije, spreman trgovati naftom s područja Libije koja više nisu pod vlašću Moamera Gadafija.

Prva prodaja nafte bi osigurala nešto novca i učvrstila imidž Nacionalnog vijeća kao stabilne vlade.

Istovremeno, u libijsku luku Marsa al-Hariga, koja se nalazi u rukama pobunjenika, u utorak je stigao tanker u koji će biti utovarena prva pošiljka nafte otkad je početkom maja obustavljen izvoz tog energenta zbog početka sukoba između protivnika i pristalica libijskog čelnika Gadafija.

Tanker Ekvator kapaciteta milion barela unajmila je firma za trgovanje naftom sa sjedištem u Ženevi Vitol, prenosi agencija Associated Press.

Ta isporuka čini samo mali dio obima libijskog izvoza nafte iz razdoblja prije krize od 1,6 miliona barela na dan, ali analitičari smatraju da to predstavlja simbolični korak naprijed.

Konflikt u Libiji je doveo do toga da izvoz nafte iz te zemlje, 17. po veličini svjetskog proizvođača te sirovine, bude skoro potpuno obustavljen.

To je izazvalo poskupljenje "crnog zlata" na svjetskim tržištima, pa se tako barelu na Njujorškoj berzi u utorak trgovalo po cijeni od oko 108 dolara.