Posljedica globalnog zagrijavanja
0

Sve češće ekstremne vremenske pojave u posljednjih 50 godina

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
U proteklih 50 godina globalno zagrijavanje dovelo je do ekstremnih klimatskih pojava kao što su vreli talasi, rekordno visoka temperatura i obilne padavine u mnogim oblastima, zaključak je novog izvještaja Međuvladine komisije za klimatske promjene koji upozorava zemlje širom svijeta da preduzmu korake kako bi se pripremile za promjene koje dolaze.

Ekstremne vremenske nepogode, u prosjeku, "koštaju" 80 milijardi dolara godišnje. Studija komisije pokazuje da siromašnije nacije plaćaju veću cijenu u dolarima i izgubljenim životima jer imaju najmanju mogućnost da odgovore na te pojave, prenosi "Glas Amerike".

Širom SAD prošle godine zabilježeno je oko 1.600 tornada, a drugi dijelovi svijeta iskusili su sličnu, ekstremnu klimu. Padavine na Tajlandu bile su 80 posto veće od prosjeka u kišnoj sezoni, a prijestonica Bangkok je poplavljena. Godinu dana ranije, Rusija je imala najvrelije ljeto u proteklih 500 godina. 

U izvještaju komisije ističe se da će taj trend biti nastavljen kako temperatura na planeti raste. 

"Ako pravimo projekcije za budućnost, vreli talasi koji se trenutno odvijaju jednom u 20 godina do kraja vijeka će se dešavati svake druge godine", kaže Rajendra Pachauri, predsjednik Međuvladine komisije za klimatske promjene. 

Sa klimatskim promjenama ne dovodi se u vezu nijedna specifična vremenska pojava, ali stručnjaci tvrde da atmosferu zagrijavaju ugljen-dioskid i drugi gasovi koji se isppuštaju sagorijevanjem fosilnih goriva. 

Pachauri dodaje da će takvi vremenski uslovi, vjerovatno, izazvati intenzivnije suše, obilnije kiše i snažnije oluje.

"Sve se svodi na to da moramo da stabilizujemo koncentraciju tih štetnih gasova", poručio je on.

Izvještaj se poziva na rezultate više hiljada naučnih studija. Njegovi urednici kažu da je dovoljno toga poznato da bi se donosile dobre odluke o prilagođavanju i ublažavanju rizika od prirodnih katastrofa povezanih sa klimatskim promjenama.