Ide u džamiju kad god može
0

Svastika Tonyja Blaira prešla na islam

Sarajevo-x.com
Lauren Booth
Lauren Booth
Svastika bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira prešla je na islam nakon što je doživjela "sveto iskustvo" u Iranu, piše "Daily Mail".

TV novinarka Lauren Booth (43), inače polusestra Blairove supruge Cherie, kaže da sad pokriva maramom glavu svaki put kad napušta svoj dom, moli pet puta dnevno i posjećuje svoju lokalnu džamiju kad god to može. Ona je odlučila da postane muslimanka prije šest sedmica nakon posjete svetištu Fatima al-Masumeh u gradu Qom.

'Bio je utorak navečer, a ja sam osjećala apsolutno blaženstvo i radost", kazala je Boothova. Odmah po povratku u Veliku Britaniju, odlučila se preobratiti.

"Sad ne jedem svinjetinu i čitam Kur'an svaki dan. Također, alkohol nisam okusila 45 dana, što je najduže u posljednjih 25 godina", dodala je, ističući kako je ranije dnevno pila barem čašu ili dvije vina.

Prije njenog iskustva u Iranu, ona je "simpatisala" islam i provela je dosta vremena radeći u Palestini.

"Uvijek sam bila impresionirana snagom i utjehom koju daje vjera", rekla je Boothova.

Boothova inače radi za Press TV, kanal koji emituje vijesti iz Irana na engleskom jeziku, i veliki je protivnik rata u Iraku. U augustu 2008. je putovala u Gazu brodom sa Kipra, zajedno s 46 ostalih aktivista, kako bi istakla izraelsku blokadu te teritorije. Poslije joj je bio zabranjen ulazak i u Izrael i u Egipat.

Sada kaže kako se nada i da će Blair promijeniti svoje pretpostavke o islamu. Tokom svoje posjete Iranu prošlog mjeseca, Boothova je napisala javno pismo Blairu, oštro napadajući bivšeg britanskog premijera, koji je sada izaslanik za Bliski istok radi mira u toj napaćenoj regiji.

"Muškarci, žene i djeca oko mene izdržala su dan bez vode i bez hrane, jer je ramazan Tony. Suočavanje s glađu i žeđu na "sto stepeni" kao da je ništa. Ovdje u Iranu su ponosni da pate kako bi izrazili solidarnost s narodom Palestine. To je slično kao što si se ti solidarisao s Amerikom, samo bez ilegalnog hemijskog oružja i milion ubijenih civila", napisala je ona Blairu te dodala:

"Tvoj pogled na svijet da su muslimani ludi i loši je opasan. U posljednjem poglavlju svoje autobiografije si napisao da trebamo "vjerski kontra napad" protiv islama. A pod islamom ti podrazumijevaš proteste i pobune, koji su zapravo usmjereni protiv aparthejda Tony, to nije vjerski fanatizam. Ti pozivaš na napad protiv svakog Arapa koji nije digao ruke u zrak pred raketama koje padaju na njihove domove i izbjegličke logore..."

Boothova je preselila u Francusku sa svojom porodicom, suprugom Craigem Darbyjem i dvije kćerke, Alexandrom i Holly, još 2004. godine. Njen suprug je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći na motociklu u aprilu 2009, kad je bio pijan i nije nosio kacigu. Pretrpio je teške povrede mozga, prelom vrata, oštetio je kičmu i polomio nekoliko rebara te je bio u dubokoj komi dvije sedmice. Morao je ponovo naučiti hodati i govoriti. Izgubio je mnogo od svoje memorije i nesposoban je za rad. Par se potom odlučio vratiti u Veliku Britaniju kako bi pomogli njegov oporavak i smanjili količinu vremena koju Boothova mora provesti radeći daleko od kuće.