Svijet
1

Svako zrno riže uzgojeno oko Fukushime na provjeri

SRNA
Fukushima (Foto: Arhiv)
Fukushima (Foto: Arhiv)
Japanski farmeri koji uzgajaju rižu na radijacijom zagađenoj teritoriji oko nuklearne elektrane Fukushima morat će da svako zrno riže daju na provjeru, ako žele da prodaju bilo šta od ove popularne namirnice.

Radijacija je zagadila ogromne dijelove obradivog zemljišta, pa farmeri pokušavaju da spase ono što se spasiti da i da ponovo uzgajaju rižu.

Uzgoj riže je svetinja u unutrašnjosti Japana i vlasti štite tamošnje farmere strogim ograničavanjem uvoza.

U neposrednoj okolini nuklearne elektrane za sada se ne gaji ništa, ali farmerima u širem području dozvoljeno je da obrađuju zemlju.

Iako je prošlogodišnji prinos bio suviše zagađen, farmeri se nadaju da će ove godine biti bezbjedan za prodaju na tržištu.

Odgovor neće biti dobijen za jednu godinu - problem će trajati decenijama.

Kao i u Černobilu, ljudi se nikada neće vratiti na ono što je bilo prije havarije. Mnogi farmeri su odustali od sjetve ove godine.

Neki japanski stručnjaci kažu da će riža biti bezbjedna, a drugi da neće.

Vlada je otkupila čitavu prošlogodišnju žetvu, koja stoji u skladištima, ali nema obećanja da će ga otkupiti i ove godine.

Po naređenju vlasti, farmeri su po rižinim poljima posuli kuglice zeolita koji zadržavaju radioaktivni cezijum, a u đubrivo dodali kalijum koji sprečava apsorbciju radioaktivnosti.

Vlada je ove godine izdvojila milijardu i 300 miliona dolara za dekontaminaciju. Poslije oktobarske žetve sva riža će morati da prođe beskrajnom trakom kroz mašine koje mjere radijaciju.

Kupci širom Japana izbjegavaju da kupe hranu iz Fukushime, čak i oni u samoj Fukushimi. Samoposluge jasno obilježavaju povrće i rižu iz tog područja - navode japanski mediji.

Potrošači su sumnjičavi jer je za smanjenje rizika ključna opreznost - naprimjer prema pečurkama i izdancima bambusa, koji lako akumuliraju radioaktivnost.

Mjerenje ozračenosti organizma je teško, jer je njen efekat kumulativan i zavisi od uzrasta, tjelesne težine, ishrane i navika.

Neki mediji, poput Glasa Amerike, navode podatak da su, u međuvremenu, neki farmeri u Japanu odustali od uzgoja pirinča - te najvažnije istočnjačke namirnice.

Neki od njih počeli su da gaje cvijeće za koje nije potrebno provjeravati ozračenost.

Drugi su odlučili da pokušaju da nadoknade štetu tužbama koje su podnijeli protiv Tokijske elektroprivredne kompanije.