Svijet
1

Svakih sedam sekundi u svijetu jedna djevojčica mlađa od 15 godina bude prisilno udata

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Svakih sedam sekundi u svijetu jedna djevojčica mlađa od 15 godina bude prisiljena da se uda, navodi se u izvještaju organizacije Save The Children.

U studiji se navodi da su djevojčice i od 10 godina prisiljene da se udaju za mnogo starije muškarce u zemljama kao što su Afganistan, Jemen, Indija i Somalija. Save The Chidlren navodi kako rani brak može biti hendikep i negativno utjecati na svaki segment djevojčicinog života.

Rat, siromaštvo i humanitarna kriza glavni su razlozi zbog kojih su djevojčice prisiljene na brak.

"Dječiji brak počinje ciklus hendikepa koji uskraćuje pravo djevojčicama da uče, razvijaju se i budu djeca. Djevojčice koje se prerano udaju često ne mogu ići u školu i najčešće su žrtve nasilja u porodici, zlostavljanja i silovanja. Ostaju prerano trudne i izložene su spolno prenosivim bolestima", rekla je Helle Thorning-Schmidt, direktorica Save the Children International.

Među najgorim zemljama, kada je u pitanju ova tematika, su i Čad, Niger, Centralnoafrička Republika, Mali i Somalija. U zemljama gdje se ratuje djevojčice su u većoj opasnosti da budu udate u mlađoj dobi. Neke porodice vide to kao jedini izlaz da spase kćerke od siromaštva ili ih zaštite od seksualne eksploatacije.

Kao primjer je navedena 13-godišnju djevojčica, izbjeglica iz Sirije u Libanu, koja je udata za 20 godina starijeg muškarca. Sada ima 14 godina i trudna je dva mjeseca.

"Zamišljala sam da će mi dan vjenčanja biti predivan, ali nije bio. Bio je mizeran i pun tuge. Blagoslovljena sam što sam trudna, ali ja sam dijete koje će roditi dijete", kazala je Sarah.

Ebola koja je uzrok zatvaranja škola u Sierra Leoneu dovela je i do naglog povećanja broja trudnoća tinejdžerki. Do sada je zabilježeno 14.000 djevojčica koje su trudne.

UNICEF je upozorio da će broj djevojčica koje se rano udaju sa 700 miliona porasti na 950 miliona do 2030. godine.