Svijet
0

Svakih pet minuta u nasilju nastrada jedno dijete

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Svakih pet minuta u svijetu jedno dijete nastrada u nasilju, saopštila je Organizacija UN za djecu (UNICEF).

U izvještaju se navodi da se većina tih slučajeva događa izvan ratnih zona, te da se milioni mladih ljudi mlađi od 20 godina osjećaju nesigurno u svojim domovima, školama i zajednicama.

Kao mogući "krivci" i faktori rizika se navode ubrzana urbanizacija, nezaposlenost i rastuća nejednakost.

Objavljivanje izvještaja pod nazivom "Djeca u opasnosti: djelovati s ciljem okončanja nasilja protiv djece" označilo je početak kampanje "Djeca u opasnosti", prenosi BBC.

U izvještaju se navodi da će 345 djece mlađih od 20 godina biti u opasnosti da pogine u nasilju svaki dan naredne godine ako svijet nešto ne učini.

U dokumentu se navodi da je kod djece žrtava nasilja utvrđeno da je njihova moždana aktivnost jednaka vojnicima u borbi, a kod 30 posto njih razvijaju se simptomi posttraumatskog stres sindroma.

Djeca koja žive u siromaštvu češće su žrtve nasilja, a dječak adolescent u Latinskoj Americi ima 70 puta više šansi da bude ubijen, nego njegov vršnjak u Velikoj Britaniji.

"Želimo da se djeca koja žive u strahu osjećaju bezbjedno i sigurno", rekao je izvršni direktor Unicefa David Bull.

U izvještaju se ističe da samo 41 zemlja ima izričite zakone protiv nasilja nad djecom.

Prema ovom izvještaju, ni bogate zemlje nemaju baš razloga da budu zadovoljne, budući da trenutno nijedna država na svijetu nije u stanju da osigura djecu apsolutnu zaštitu.