Svijet
0

Svaki treći Afrikanac spada u srednju klasu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Znatan privredni rast u Africi u posljednjoj deceniji povećao je udio tamošnje srednje klase na trećinu od preko milijarde stanovnika tog kontinenta, objavila je Afrička banka za razvoj (AfDB).

Iz studije ove banke proizlazi da bi danas u srednju klasu moglo da se uvrsti 313 miliona Afrikanaca, prema 151 milion u 1990. i 196 miliona u 2000. godini, prenosi AFP.

AfDB ipak naglašava da je oko 60 posto današnjih pripadnika srednje klase u Africi jedva nešto malo iznad crte koja ih odvaja od siromaštva, prenio je Reuters.

AfDB je kao mjerilo za pripadnost osobe srednjoj klasi uzela potrošnju od dva do 20 dolara dnevno prema cijenama iz 2005. Navodi se podatak da je posljednjih godina u praktično svim zemljama Afrike povećana prodaja frižidera, televizora, mobilnih telefona, motora i automobila.

U Gani je, naprimjer, od 2006. brojnost vlasnika motora i automobila povećana za 81 posto. U ovoj zapadnoafričkoj zemlji bi privredni rast u 2011. mogao da dostigne čak 12 posto, pošto je decembra prošle godine počela komercijalna eksploatacija nafte.

Južna Afrika, privredno najrazvijenija zemlja kontinenta, 2007. imala je 300 automobila na 1.000 stanovnika, što je više od dva puta više nego pet godina ranije. Afrikanac iz srednje klase uobičajeno ima i sopstvenu kuću, opredjeljuje se za privatno, a ne državno zdravstveno osiguranje i troši više novca na hranu i školovanje djece.

Ukupno gledano, srednja klasa je najjača u sjevernoafričkim zemljama - Tunisu, Maroku, Egiptu i Alžiru, u kojima 75 posto stanovništva spada u srednju klasu.

Među podsaharskim zemljama prednjače Gabon i Bocvana, obje male ali resursima bogate države. Međutim, u dvije najmnogoljudnije afričke zemlje, Nigeriji i Etiopiji, koje zajedno imaju 230 miliona stanovnika, samo 22 posto stanovništva spada u srednju klasu, prenose agencije.